Indikator Vrenja Komine

Šifra: 17263

Merni instrument za određivanje završertka vrenja komine.

EAN: 3859888584334

1.350,00 Din Sve cene su sa PDV-om.
Akcijske cene na ovom sajtu se mogu razlikovati od onih u maloprodajama i obično su niže. Ove cene važe ISKLJUČIVO za on-line porudžbine. Lično preuzimanje robe poručene putem sajta nije moguće.

Moguća je porudžbina

Dostava robe, čija je vrednost veća od 15.000 RSD (a ne prelazi težinu od 50kg bruto), je besplatna.
Ne odgovara Vam cena? Upišite cenu koja Vam je odgovarajuća, ali budite realni. Potrudićemo se da Vam damo najbolju ponudu.

Opis

Indikator vrenja komine je sprava kojom se određuje završetak vrenja voćne komine.

Kako bi započeli pečenje rakije neophodno je da sav šećer u komini prevre u alkohol. Ako šećer nije prevrio dobiće se manje rakije. Naučna ispitivanja su pokazala da trenutak destilacije prevrele voćne komine značajno utiče na kvalitet rakije. Rakije od kasnije destiliranih komine imale su lošiji hemijski sastav i ocenjene su nižim ocenama ukusa od rakija kod kojih je komina destilirana odmah po završetku alkoholnog vrenja.
Da bi se poboljšao kvalitet rakije neophodno pravilno odrediti završetak vrenja voćne komine.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Pre upotrebe indikator vrenja i menzuru dobro oprati toplom vodom i osušiti čistom mekom krpom.  Vrlo je važno da indikator bude čist jer ostaci osušenog alkohola i šećera utiču na tačnost merenja.

Promešati kominu u posudi, uzeti količinu od 1/2 litra i procediti je da bi se odvojili čvrsti delovi i grube čestice iz tečnosti. Proceđenu tečnost dobro promućkati da se ona oslobodi ugljen-dioksida (Mućkanjem tečnosti se stvara pena i oslobađaju se mehurići gasa).

Tečnost polako uliti u menzuru od 500 ml.

Suv indikator polako spustite u tečnost držeći ga za uži kraj. Indikator mora slobodno da pliva u menzuri, ne sme da dodiruje dno ili zidove. Sačekajte da se tečnost potpuno umiri (na zidovima indikatora ne sme da bude mehurića vazduha).

Na skali očitati vrednost šećera u Oechsle-ovim stepenima (skala 0-40 oOe). Pri očitavanju vrednosti linija oka mora biti u nivou površine tečnosti.

Napomena: Indikator vrenja komine je baždaren na temperaturu od 20oC, pa merenje treba da se vrši na toj temperaturi tečnosti. U slučaju odstupanja od ove temperature potebno je izvršiti korekciju na sledeći način:

za svaki 1°C iznad 20°C vrednosti dodaje se 0,2 °Oe

za svaki 1°C iznad 20°C od očitane vrednosti oduzima se 0,2 °Oe

Vrenje komine je završeno ako se vrednosti nalaze u sledećim intervalima:

  •  jabuka                            4-12 °Oe
  • kruška                             6-16 °Oe
  • kruška vilijams            10-16 °Oe
  • trešnja                           12-20 °Oe
  • šljiva                              16-20 °Oe
  • malina                              4-8 °Oe

Indikator vrenja komine radi na principu gustine tečnost, a pošto se gustina komine različitih sorti istog voća mogu znatno da razlikuju, nisu presudne očitane vrednosti na indikatoru, nego što se očitana vrednost prestala smanjivati. Vrenje je završeno kada je očotana vrednost jednaka kod najmanje dva merenja u razmaku od nekoliko dana. Nakon što se komina samelje i spremi u posudu potrebno je vršiti merenja svakog dana i beležiti očitane rezultate. Komina će biti sve ređa, šećer će se pretvarati u alkohol, a očitane vrednosti će se svakodnevno samnjivati. Kada se očitana vrenost ne menja nakon nekoliko merenja, znači da je celokupan šećer prevreo u alkohol i da je vrenje završeno.

Održavanje:  Nakon upotrebe alkoholometar operite toplom vodom i osušite ga čistom mekom krpom.

Sve za vino i rakiju što vam je potrebno mozete pogledati OVDE

Recenzija (0)

0.0
0
0
0
0
0

Budite prvi koji će oceniti “Indikator Vrenja Komine”

Nema recenzija.

Kataloški broj:

EAN: 3859888584334

Zemlja porekla: Hrvatska

Dobavljač: MIGROS DOO KRAGUJEVA